Dışkımız hakkında konuşmaktan utanmayalım

Bu durumun kötü bir yanı şu: kötü bir dışkılama yapan kişi sağlıksızdır. Ama kişi herseyin normal olduğunu düşünür ve doktora gitmez önlem bile almaz; çünkü başka türlüsünü bilmez.

Hepimiz şöyle biliriz: dışkı bizim yedigimiz içtiğimiz gıdaların posasıdır. Fakat bu çok da doğru değil, çünkü dışkının büyük bir kısmı sudan oluşur. Bu su miktarı dışkının dışarıya güvenli bir şekilde atılması ve yumuşak olmasını sağlar. Sadece su değil bir de bakteriler var atılan dışkının içinde; bu bakteriler de bağırsak florasında ki işlerini tamamladıktan sonra görevleri bitmiştir ve dışkı ile atılırlar. Tabi bir de sindirilememiş sebze ve meyveler atılacak . Aslında bir insan ne kadar çok sebze tüketirse dışkısının büyüklüğü de o kadar fazla olur.Dışkımızın içinde hava kabarcıklarıda vardır. Yine vücudumuzun kurtulmak istediği ilaç artıkları, renklendiriciler, koruyucularda dışkı ile atılır.(Vücudumuzun kurtulmak istediği maddeler)

Dışkımızın doğal rengi nedir? kahverengi- sarı arasındadır. Aslında hiçbir şey yemesekte dışkımız bu renkler arasında çıkacaktır.Bu kahverengi dışkı bize sağlıklı olduğumuzu gösterir. Siyah renk ,koyu kırmızı veya açık sarı renk olduğunda doktora görünmek gerekir.
Antibiyotik kullanımında veya ishalden dolayıda dışkı rengi değişebilir.

Dışkının kıvamına ve şekline gelirsek; Bilim adamları 7 çeşit kıvamdan bahsetmiş ve bununla ilgili bir skala oluşturmuşlar. Dışkılamanın milyonlarca yıldan beri var olduğunu düşünürsek bu skala aslında çokta eski değil.(1997)

Bu kıvamı bilmezsek sağlıksız dışkılama bile olsa bazen bunu farkına varamayız ve her şeyin normal olduğunu zannederiz. Parça parça , pürüzlü, katı, yuvarlak parçacıklı dışkılama sağlıklı olabilir mi? Nerede dışkımızda ki su ?

Bu katı parçalı dışkılama bize şunu da gösterir: Demekki bağırsağımızdan dışkının vücudu terketme süresi 3-4 gün civarı. (Bu hiç normal bir durum değil.)

Küçük, katı yuvarlak parçacıklar halinde veya ,topak topak parçalar halinde olması çok keskin hatlara sahip olması bize sağlıksız ve susuz dışkılamayı gösterir.

Bazen de tam tersi olur yumuşak ve püre kıvamında katılıktan eser olmayan dışkı. Tamamen sulu dışkı ki ;bu seferde elektrolit kaybına uğrarız.

O zaman dışkımızın şekli ve kıvamı nasıl olacak? Yumuşak parçalar halinde, bazen üzerinde hafif yarıklar olabilen ama genelde baktığınızda sosis veya yılan şekilde çıkardığımız dışkı olmalıdır.

Dışkımızı konuşmaktan utanmayalım; rengini kıvamını ve şeklini kontrol edelim.
Sağlıklı günler dilerim.